måndag 23 januari 2012

Datapolicy - vara eller inte vara, det är frågan

Tänk vad snabbt saker och ting sprider sig på en skola, och då menar jag inte läxor, prov eller inlämningar. Den informationen kan snabbt som en iller glida igenom båda öronen, för att sedan försvinna ut någon annanstans.Däremot information som eleverna tycker är viktigare än vissa andra, det kommer fram.

Att ha förmånen att arbeta på en en till en-skola har så många sidor och då överväger verkligen de positiva, sedan ligger det andra och gruvar, långt långt bak - men det finns där dock. Varför måste vi gång på gång påminna om att spara arbetena på ett säkert ställe, med andra ord ej på hårddisken. Lägg det på Dropbox eller Fronter. Det går som ett mantra VARJE lektion. Det fungerar lite si så där och det är inte sällan elever kommer och beklagar sig över att arbeten har försvunnit. Tråkigt, men arbetena måste in för bedömning. Gör om och gör rätt!
Idag har det däremot spridit sig som en löpeld på skolan, att IKT-killarna har plockat in elevdatorer för kontroll. Detta är absolut ingen engångshändelse, utan det har skett förr och kommer att ske igen. Fick frågan från mina sjuor idag när deras datorer kommer bli granskade. Tror att en och annan är lite orolig. Hoppas nu att de tar lärdom av detta och låter bli att ladda ner sådant som de inte får, utan tar upphovsrättslagen på allvar.

Något som jag dock ska ta på allvar är en annan lag och inte lagen om all jäkelskap, utan ett lagat mål mat. Nu knorrar magen efter mat. Frågan är bara vad det blir. Får kliva ut i köket och se vad kylskåpet har att erbjuda, med risk för att bli tokbesviken. Är så sugen på något gott...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar