lördag 10 november 2012

Berlin


Flygplatser är nog bland de tråkigaste ställen att vara på, i alla fall på vägen hem. Tegel airport, Berlin, som ska vara Berlins största flygplats påminner väldigt mycket om Säve och det är ju iynte så positivt. Vi hade dessutom blivit förvarnade att den skulle vara snurrig, så vi åkte ut i mycket god tid. Snurrig var den inte, men grå och trist. Så vi slår ihjäl tiden med lite kortspel.

Tråkigt har det inte varit i Berlin. En bra stad att fira sin 50-årsdag. Vi har gått och gått. Igår gick vi, enligt Jeppe, flera mil. Jag är benägen att hålla med, fast med ett visst mått av överdrift. Gårdagen gick i historiens tecken. Vi började med att ta oss till gamla Östberlin och besökte en gammal judisk begravningsplats. Det var enormt tight mellan stenarna och de allra flesta var från 1800-talet och fram till andra världskriget.  Några under perioden då andra världskriget härjade.

Där efter gick vi ner till TV-tornet. En makalös utsikt över stan. Synd att det inte var klart, men vi såg ganska långt. Därifrån promenerade vi till Unter der Linde och gick längst med Friedrichstrasse och ner till Checkpoint Charlie, för att ta del av kvarvarande delar av muren och den amerikanska sektorns övergång. Skrämmande! Det går inte att ta till sig, hur gärna jag än vill. Tänk att inte få gå, röra sig och tycka vad man vill. Helt ofattbart!

Än värre var det att se alla cementblock som var uppsatta till minne för alla judar som fick sätta livet till. Utställningen till dessa monument var ryslig. Säkerhetskontrollen var rigorös, som på en flygplats. Allt scannades. Där inne vilade en stark och kuslig känsla. Att få läsa och ta del av autentiska fotografier samt brev berör.  Kvällen avslutades på en italiensk restaurang.  Därefter blev det trötta ben till U-bahn och bums i säng.

Idag har vi, efter en lång och god frukost, gjort Berlin zoo. Eller var vi i Kenya? Den zoologiska trädgården var verkligen enorm, och då avstod vi ändå akvariumet. Vi gick där i fyra timmar och såg allt från noshörningar till flamingos. Skrämmande att djuren lever i så små inhägnaden.Trist att jättepandan, som Kina hade lånat ut, dog i somras. Skulle vara mäktigt att se.

Efter fyra timmar på zoo, strosade vi runt på Kufurstedam i ett par timmar. Lite shopping och mat i magen, innan vi tog oss ut till flyget för vidare befordran hem. Borta bra men hemma bäst, även om jag nu har gått in i andra halvlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar