fredag 3 december 2010

Hur ska man skriva?

Jag undrar som flundran om katten är en fisk? Våra elever från år sju till nio har fått egna datorer, vilket de allra flesta tycker är roligt - både bland eleverna och oss vuxna. Vi är två skolor i Kungsbacka kommun som har blivit utsedda som pilotskolor för en till en-projektet. Det är så otroligt roligt att just vi har fått det tack vare vår IKT-kompetens. Vi har flest PIM-examinerade pedagoger i kommunen. Frågan är bara om vi kan förvänta oss att våra elever kan använda datorerna optimalt. Många av dem har ingen som helst kunskap om hur de söker fakta och framför allt vilken fakta som de kan lita på och som är relevant till ämnet. Detsamma gäller konsten att skriva ett dokument.

Väldigt många tycker att det är snyggt att skriva mittcentrerat. 
många tycker att punkt och stor bokstav är fullkomligt onödigt att
skriva ja va på stan igår är helt ok fast att det inte är ok med talspråk. Men vad 
gör det om 100 år för vi ska ju ha kul oxå ;). Lr ska vi ha de nån annan gång lr? 
Lr med nån annan.

Var det inte på 70-talet som posten gjorde reklam för att "Skriv som du talar!" och det blev en otroligt stor försämring. Att tala till lärda på latin, som Karlfeldt uttryckte det är förvisso sant men vi bör nog strama upp dagens talspråk som har blivit accepterat i skriftspråket på många sätt.

Att söka på nätet är en konst. Att använda sig av informationen är också en konst. Att lära eleverna att hantera Internet är, konstigt nog, också en konst. Just nu utmanar jag en klass med källkritik och informationssökning. De ska dessutom duvas i genrekänsla. De ska få möjlighet till att utveckla sin förmåga att läsa och skriva olika texttyper.Tror att helgen ska få ge några timmar till att skapa en ny LPP för källkritik. Tror faktiskt att jag kan få in lite värderingsövningar och utmana dem under lite knepigare former, tex hur lätt det är att få folk att göra som man vill, bara man är tillräckligt övertygande. För helt klart så är det många som tror blint på den första träffen de får på en sökning...

Inför den stundande andra adventshelgen råder det ett behagligt lugn över Liabovägen. Jeppe är på väg hem från Kumla efter fem dagars arbete. Nu ska han vara hemma tom tisdag, för att komma hem nästkommande lördag igen. Imorgon ska vi ha Catarina och Ingmar här på middag och det får nog bli fisk, då de troligtvis har det godaste köttet i Sverige. De driver Tjolöholms gård och ska ni köpa gott kött så gå in och läs http://www.gardens-delikatesskott.se/. Mmmmm mumma för gom och mage. Det finns dock en nackdel med att ha sådana vänner, jag får fullkomligt tokfnatt på vad vi ska bjuda på. Fast det brukar alltid lösa sig. Vet redan nu att jag kommer ha träningsvärk i magen och ansiktet på söndag - skrattmusklerna kommer att få sig ett redigt träningspass.

Nästkommande dag blir det trevligt umgänge igen. Julmarknad med Susanne och Göran, och middag hemma hos svärföräldrarna med Johanna och Jacob. Vi har beställt några matlådor, som vi kan ha till lunch på arbetet. Jeppe och jag tycker att det är vår tur nu, men Siv mumlade något om 45-årsgräns. Töntigt - Johanna och Larsa får med sig viltgryta men inte vi.

Fridens lilja och mys!//M


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar