måndag 7 maj 2012

Tänk dig en stor godispåse...

 
 ...så har du min dag. 
 
Tänk att få dela en hel arbetsdag med eldsjälar som brinner för entreprenöriellt lärande. 
Tänk att få dela dagen med så många bekräftelser.
Tänk att få dela dagen med så mycket matnyttigt.
Tänk att få dela dagen med ja-sägare.
Tänk att få dela detta med Smedingeskolan.
Tänk att få dela dagen med Katrin, som delar så många likvärdiga tankar som jag.
Tänk att få delta på betald arbetstid.
Tänk att få detta helt gratis, dessutom med god lunch i magen.
 
Morgonen började med registrering och frukost på nya hotell Clarion post. Ett omtalat bygge, med både positiva och negativ ord. Vårt anrika gamla postkontor i hjärtat av Göteborg. Fantastiska lokaler som de har inrett i en modern stil med gigantiska fåtöljer,  djupa soffor och fräcka barstolar. Gardiner stickade av järntråd! Japp, så var det - coolt häftigt! Allt detta tack vare en inbjudan från utbudet.se. Helt klart en inbjudan många hade nappat på, för det var fullt.

Morgonen startade med näringslivets syn på hur de blivande medarbetarna ska se ut. En härlig blandning mellan baskunskap, socialkompetens, analytiskkompetens, ledarskapskompetens, interkulturellkompetens och entreprenörskap. Vårt mål i skolan måste landa i att arbeta utifrån de entreprenöriella förutsättningarna. Vi måste träna våra elever till att ta ansvar, att ta makten om sitt egna lärande. Det innebär inte att vi ska släppa vårt ledarskap, det ingår liksom i denna kakan. Genom att coacha och feedbacka eleverna ökar deras förmåga att ta ansvar. Vi måste dock ge eleverna inflytande över sitt egna lärande samt göra den autonom. Stimulans och handledning känns som klara nyckelord. Det som är så bra är att det dessutom rimmar med formativ bedömning. 
 
Dagen avslutades med inspiration från Sotenäs och deras sätt att arbeta med prao i de senare åren. De har arbetat med att alla elever ska skriva en bok. Japp, en riktig bok som skulle tryckas. Allt ingick, från skrivande, korrläsande och deadline, samt en avslutande bokmässa. Många stolta elever. Nästan alla fick klart sina böcker, 99 %. Det var bara två som inte fick till det, av olika orsaker. Härlig siffra!

Ett lustfyllt lärande och meningsfull tillvaro skapar goda förutsättningar för entreprenörer. Just dessa tankar ska jag ta med mig inför kvällens arbete med antiken och år sju. Eleverna ska få skapa romarriket i Mindcraft och även med papper, sax och lim - hade jag tänkt ända tills idag. Jag fick nämligen ett genusperspektiv när det gäller killar och dataspel och tjejer med sax och lim. Tror nog inte att jag "erbjuder" det sistnämnda alternativet.
 
Och nu åter till påsen!
 

"En entreprenör är de som har förstått att det är en lite skillnad mellan problem och möjligheter, och har förmåga att vända till sin fördel", Niccolò Machiavelli
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar