måndag 3 januari 2011

Mjukglass eller...


St Anton

...eller snö? Det är fråga! Efter att ha tillbringat det tredje året i rad i Strengen, hos familjen Waldner och deras fina lägenhet, och fått uppleva en fantastisk jul och nyårsvecka, kan jag bara säga att det är otroligt. Österrike är ett sådant vackert land och har en otroligt genuina invånare. Var vi än kommer så pratar folk med oss, det gäller i liften, på restauranger mm mm. 

Varje gång har jag ifrågasatt om Erika och Martin inte vill att vi ska betala i förskott, vilket aldrig är aktuellt. Det ska vi göra när vi kommer ner, efter några dagar eller så. Traditionsenligt ska vi dricka schnaps med Erika, då Martin oftast arbetar. Hur äckligt som helst! Varje år säger hon att det är bra för hälsan, vilket jag inte har märkt ;). Den ursäkten hjälper inte. I år fick vi dessutom börja med vin och öl, för att avsluta med äpplesnapsen. Det är underbart, för samtidigt så säger hon att kombinationen är urusel. Liknar nog våra kräffomskrivningar. Dessutom så bestämmer hon sig för att komma upp till oss kvällen därpå för att bjuda Johanna, Sofia och Jacob, bara för att vi försökte få dem att gå ner och betala så att vi slapp dricka rävgiftet ;).

Sagt och gjort! Kvällen efter kommer Erika och den äldsta dottern upp med två flaskor, både äpple och päronbrännvin. Gud vad barnen tyckte att det smakade illa. Det visar sig inte bättre än att hon har ställt ut en flaska som vi fick med oss hem. Urk! Jag ska skicka ner en malörtskvist till henne som tack, så att hon göra ännu mer rävgift.

Oavsett så är det fantastiskt roligt att sitta och diskutera med dem. Erika på sin otroligt dåliga engelska, blandat med österrikiska. Dottern på hyfsad engelska. Jeppe på dålig engelska och jag på urdålig tyska blandat med knagglig engelska. Trots detta så byter vi mycket erfarenheter angående samhällssystem, skolsystem, sociala försäkringar mm mm. 

Nu bara vi måste finna ett nytt skidsystem i närheten, så att vi kan åka dit ner nästa säsong med. Nu kan vi St Anton och Ischgl, men att vakna upp till denna utsikt varje morgon bara måste upplevas. Det är så vackert och rofyllt.

Strengen

Förhoppningsvis så blir det redan till sommaren, då vi spånar om att paddla och vandra i Alperna. Vi diskuterar till och med att inte hyra i Haverdal, utan kanske kan hamna i Italien hos fam Prien-Intini i deras trullis. Fast det är ett tag till dess, så nu lever vi på minnen och vår egna vackra natur och hoppas på paddling till helgen med Susanne och Lasse - om han vågar ;).

Fridens!//M 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar